Wat is ERD WGA?

Sil Wagenaar, Relatiemanager
10 juli 2019
446x bekeken

Als werkgever kunt u ervoor kiezen om eigenrisicodrager WGA te worden (ERD WGA). U neemt dan zelf de regie in handen voor de kosten en verplichtingen van WGA-uitkeringen. Het eigenrisicodragerschap kunt op twee momenten in het jaar aanvragen: vóór 1 april of vóór 2 oktober. U wordt dan respectievelijk per 1 juli of per 1 januari eigenrisicodrager.

De overstap naar eigenrisicodrager (ERD)

Als ERD krijgt u meer grip op de re-integratie van uw (ex-)werknemers en kunt u de instroom in de WGA beperken en de uitstroom vergroten. Ook wanneer u als middelgrote of grote werkgever verzekerd bent via UWV, kunt u overstappen naar eigenrisicodragerschap voor de WGA. Ontdek uw situatie

ERD: eerste 2 jaar geen WGA-lasten

Bij het verlaten van UWV kunt u de lasten van de huidige schades voor de WGA – uw zogeheten staartlasten – achterlaten. Dit geldt ook voor de toekomstige WGA-gevallen, die vóór de overstap naar het eigenrisicodragen al ziek waren. U heeft dan de komende twee jaar geen WGA-schade en een goede basis voor lagere lasten.

Van UWV naar ERD

Er zijn grote verschillen tussen publiek (via UWV) en privaat verzekeren (via ERD). De belangrijkste op een rij:

 

Waarom eigenrisicodrager WGA worden

  • U krijgt meer grip op uw WGA-cases.
  • Wanneer u actief gebruik maakt van schadelastbeheersing kan het aantal uitkeringen en de duur van deze uitkeringen flink dalen.
  • U kunt uw instroom in de WGA beperken.
  • Eigenrisicodragerschap geeft de zekerheid van een vaste premie voor de duur van het contract.
  • U hoeft geen minimumpremie meer te betalen.
  • Bij een overstap laat u uw oude ‘staartlasten’ achter bij UWV. Hierdoor bent u de eerste twee jaar volledig schadevrij voor alle WGA-uitkeringen.
  • Sommige organisaties hoeven geen verzekering voor de WGA af te sluiten: zij hebben genoeg aan een borgstelling. Hiermee betaalt u een zeer lage premie, aangezien u alleen verzekerd bent voor faillissement.

ERD WGA: iets voor u?

In 6 weken een afgewogen keuze voor wel of geen ERD: het kan! Dit onderzoek wordt verzorgd door Human Capital Alert: Zo werkt het

Over Human Capital Alert

Hier werken tientallen experts in sociale zekerheid. Wij adviseren werkgevers, finance- en HR-professionals over alles wat met de vaak complexe wetgeving en uitvoering van het sociale zekerheidsstelsel te maken heeft. Dit bedrijf is onderdeel van Human Capital Services. Ook Human Capital Scan, Human Capital Insurance en Human Capital Lab maken deel uit hiervan.

Vraag om meer informatie of advies aan een van onze specialisten:
Sil Wagenaar
sil.wagenaar@hcscan.nl
(06) 1211 8345

Sil Wagenaar, Relatiemanager

Meer van deze auteur