Vervalste doelgroepverklaringen in omloop

Yoeri Weekhout, Business Manager
17 december 2017
201x bekeken

Één van de diensten die wij als Human Capital Scan aanbieden aan onze klanten is de loonkostenscan. Middels deze uitgebreide scan maken onze consultants nog ongebruikte subsidies, kortingen, vrijstellingen en andere voordelen voor u inzichtelijk. Daarbij controleren wij onder andere de loonheffingen en premies op fouten en verlagingsmogelijkheden.

Malafide adviesbureaus

Wij zijn niet de enige partij die deze dienst aanbiedt. Nu zijn er helaas enkele adviesbureaus die bij dergelijke onderzoeken gebruik maken van vervalste doelgroepverklaringen. Op deze manier claimen zij ten onrechte premiekortingen voor werkgevers, waardoor de werkgevers meer korting ontvangen dan waar zij daadwerkelijk recht op hebben. Om deze reden is het verstandig om kritisch naar de verschillende partijen te kijken.

Onterechte kortingen

Een doelgroepverklaring bijvoorbeeld, dient aangevraagd te worden bij het UWV als bewijs dat de werkgever recht heeft op een premiekorting. Zogenaamde malafide facilitators gebruiken vervalste doelgroepverklaringen om onterechte kortingen toch op te kunnen voeren als nieuwe besparingen.

Controles Belastingdienst

Let op: de werkgever blijft zelf verantwoordelijk voor de afdracht van de juiste loonheffingen. De Belastingdienst voert controles uit op toegepaste premiekortingen. Kortingen verkregen op basis van vervalste doelgroepverklaringen kunnen worden teruggevorderd, inclusief mogelijke boetes.

Aanvullend onderzoek

Het Combiteam Aanpak Facilitators van de Belastingdienst is reeds bezig met een onderzoek naar een aantal adviesbureaus dat dit soort diensten uitvoert. Daarnaast doet de Belastingdienst aanvullend onderzoek bij werkgevers die mogelijk, rechtstreeks of via een facilitator, ten onrechte premiekortingen hebben ontvangen.

Wees daarom kritisch met wie u in zee gaat!

Twijfelt u over uw huidige situatie?
Neem gerust contact op:
Yoeri Weekhout
yoeri.weekhout@hcscan.nl
(06) 2206 8960

Yoeri Weekhout, Business Manager

Meer van deze auteur