De achterstand herbeoordelingen door UWV

Nico van Hemmen, Sr. Specialist
20 december 2017
261x bekeken

De achterstand bij de herbeoordeling van mensen met een arbeidsongeschiktheidsuitkering loopt verder op. Ook in 2019 is het probleem nog niet verholpen. Er zijn geen gemakkelijke oplossingen voor dit probleem, meldt minister Wouter Koolmees van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. Ondanks inspanningen door UWV blijven er te weinig artsen voor de herbeoordelingen. Koolmees hoopt dat de sector met oplossingen komt.

UWV verwacht dat de achterstand eind 2017 is opgelopen tot ongeveer 15.000-17.000 gevallen. Dat kan in een jaar door veertig tot vijftig artsen worden weggewerkt, maar die zijn er niet. De artsen moeten nagaan of mensen met een uitkering zijn opgeknapt en of ze nog recht hebben op een uitkering.

Het tekort aan artsen bij UWV is een hardnekkig probleem, aldus Koolmees. Tegelijkertijd wil hij dat mensen niet te lang in onzekerheid zitten. Daarom gaat UWV de komende maanden onderzoeken welke mogelijke oplossingen er zijn.

“Daarbij is het van groot belang dat er een betere balans komt tussen het aantal artsen en het aantal mensen dat een oordeel van een arts moet krijgen om in aanmerking te komen voor een uitkering of een mogelijke verlenging daarvan”, zegt de bewindsman.

Bron: ANP

In dit nieuwsbericht wordt door UWV aangegeven dat ook het komende jaar het probleem met het aantal WIA herbeoordelingen niet zal zijn opgelost. Wat UWV echter niet vermeldt is dat hiermee ook mogelijk onterecht hoge kosten bij werkgevers wordt neergelegd. Dit doordat een arbeidsongeschiktheidsuitkering mogelijk te lang blijft lopen of te hoog is vastgesteld.

Wanneer u als (middel)grote werkgever bij het UWV verzekerd bent voor de Whk dan kan dit een directe impact op uw Gedifferentieerde Whk percentage hebben en daarmee op uw werkgeverslasten. Ook ‘eigenrisicodragers’ en eventueel hun verzekeraars hebben hierdoor mogelijk hogere kosten.

Dit betekent echter niet dat werkgevers en verzekeraars hier niets aan kunnen doen. Middels een verzoek kan er aangedrongen worden bij UWV voor een ‘versnelde’ herkeuring en daarbij kunnen wij u uiteraard assisteren.

Benieuwd naar de kansen van een schadelastbeheersings-traject: dit is onze aanpak

 

Nico van Hemmen, Sr. Specialist

Meer van deze auteur