Loonkostenvoordelen: extra geld voor werkgevers

Yoeri Weekhout, Business Manager
4 juli 2019
222x bekeken

Als een werkgever een of meerdere werknemers uit bepaalde doelgroepen in dienst heeft, kan hij aanspraak maken op loonkostenvoordelen. Tot 1 januari 2018 was de term hiervoor premiekortingen. Maakt u gebruik van alle loonkostenvoordelen?

Aanvragen doelgroepverklaring

Om in aanmerking te komen voor één van de loonkostenvoordelen kunnen wij een zogeheten doelgroepverklaring bij UWV aanvragen. Deze verklaring geeft aan dat u als werkgever recht hebt op een loonkostenvoordeel voor die specifieke werknemer.

Binnen drie maanden

De doelgroepverklaring moet uiterlijk drie maanden na indiensttreding van de werknemer worden aangevraagd. Bent u te laat, dan kunt u geen aanspraak op een loonkostenvoordeel maken.

Loonkostenvoordelen: UWV overzicht

Gaf u in de loonaangifte van 2018 aan dat u voor een werknemer het loonkostenvoordeel aan wilde vragen? Dan ontvangt u vóór 15 maart 2019 van UWV een voorlopig overzicht van de aangevraagde loonkostenvoordelen.

Correctie: mogelijk tot 1 mei

U heeft tot 1 mei 2019 de mogelijkheid om daar waar nodig te corrigeren in uw administratie. U krijgt vervolgens vóór 1 augustus 2019 de definitieve berekening van het loonkostenvoordeel. Uiterlijk 12 september 2019 ontvangt u de tegemoetkoming op uw rekening.

Klopt het UWV-overzicht?

Wij controleren of alle lage-inkomensvoordelen en loonkostenvoordelen erop staan. Uit onze controles voor werkgevers blijkt dat er geregeld een afwijking is op het voorlopige overzicht van UWV. Deze afwijking kan verschillende redenen hebben.

Verkeerde vaststelling door UWV

De afwijking kan een gevolg zijn van een verkeerde indicatie of uren-registratie in uw salarispakket. Maar in meer gevallen is het een afwijking door een verkeerde vaststelling door UWV. Hierdoor kan het goed zijn dat niet alle voordelen aan u toegekend worden waar u als werkgever wel recht op heeft.

Hulp bij indienen van correctie

Voor veel werkgevers hebben wij reeds extra loonkostenvoordelen kunnen corrigeren. Staat er op uw overzicht een afwijking bij een aanvraag, mist u een werknemer op het overzicht of staat een aanvraag LKV op € 0,-? Dan kunnen wij u helpen bij een correctie of indienen van een bezwaar.

Heeft u geen overzicht ontvangen?

Dan kunt u deze alsnog opvragen bij UWV. Is er geen overzicht bekend voor uw organisatie? Dan kan het goed zijn dat u loonkostenvoordelen heeft gemist of niet juist heeft aangevraagd. Wij kunnen u hierbij helpen en ondersteunen via de LoonkostenScan of www.personeelsformulier.nl

Stuur het overzicht voor controle

Wij ontvangen graag het UWV-overzicht en/of de beschikking van de Belastingdienst. Mail deze naar lisa.hinsbeeck@hcscan.nl. Onze controle is op basis van no cure, no pay. Zo weet u zeker dat er alle cijfers kloppen en u uw rechten goed benut!

Eerst meer informatie of advies?

Vraag het aan een van onze specialisten:
Yoeri Weekhout
yoeri.weekhout@hcscan.nl

088 1810000

Over Human Capital Services

Human Capital Scan maakt deel uit van Human Capital Services. Door goede kennis van de wetgeving en UWV en Belastingdienst besparen wij jaarlijks vele miljoenen voor werkgevers. Human Capital Services bestaat uit vier bedrijven:

  • Human Capital Alert – weet alles over het beperken van schade door arbeidsongeschiktheid
  • Human Capital Scan – verlaagt uw loonkosten door optimale toepassing van subsidies en kortingen
  • Human Capital Insurance – helpt de juiste verzekering te kiezen en bij het voorkomen en beperken van lang verzuim en Ziektewet en WGA-lasten
  • Human Capital Lab – eigen R&D-afdeling, waar voortdurend nieuwe diensten en producten worden getoetst en doorontwikkeld

Yoeri Weekhout, Business Manager

Meer van deze auteur