Herbeoordeling WGA

Sil Wagenaar, Relatiemanager
8 juli 2019
425x bekeken

Schadelastbeheersing WGA

Heeft u (ex-)werknemers met een WGA-uitkering en bent u publiek verzekerd hiervoor bij het UWV? Dan kunt u mogelijk besparen op de toegerekende lasten. WGA-uitkeringen ontstaan op het moment dat een medewerker na twee jaar arbeidsongeschiktheid onvoldoende is gere-integreerd. Deze uitkeringen worden maximaal 10 jaar aan u doorbelast middels een gedifferentieerde premie op de Werkhervattingskas.

Door inzicht te krijgen in de actuele situatie van uw (ex-)werknemer en op het juiste moment een herkeuring aan te vragen, is het mogelijk dat de uitkering of de duur van de uitkering wijzigt.

Waarom een herkeuring aanvragen?

Uw (ex-)werknemer is verplicht wijzigingen in zijn of haar situatie tijdig door te geven aan UWV. Deze wijzigingen kunnen van invloed zijn op het recht op de WGA-uitkering of op de hoogte of duur van de uitkering.

Helaas worden niet alle wijzigingen op tijd doorgegeven. Hierdoor kunnen uitkeringen jarenlang onterecht doorlopen. Daar komt bij dat UWV bij elke (her)keuring dient aan te geven wanneer de volgende (her)keuring plaats vindt. Ook dit gebeurt niet consequent.

Te hoge Whk-premie

In de tussentijd ervaart u wel de schadelast van de WGA-uitkeringen. Deze uitkeringen worden doorberekend in de premie Werkhervattingskas. Als u hier zelf niet actief mee bezig bent, dan kan deze schadelast al snel oplopen tot enorme bedragen. Een bedrag boven de €150.000 euro per medewerker is in dit geval niet ongewoon.

Onze dienstverlening

Samen met u beoordelen wij de WGA-dossiers die aan u worden toegerekend en bepalen wij welke voldoende perspectief bieden voor schadelastbeheersing. Vervolgens treden wij in contact met de werknemer om de huidige situatie na te vragen. Als de situatie niet passend blijkt, zullen wij voor u een herkeuring bij het UWV aanvragen.

Een herkeuring geeft u:

  • inzicht in de actuele situatie van uw (ex-)medewerker
  • kans op besparingen (bijvoorbeeld door een onterechte WGA-uitkering of door een omzetting naar een IVA-uitkering)
  • de mogelijkheid om UWV een medische beoordeling te laten doen.

Hierdoor bent en blijft u als werkgever betrokken. Daarnaast heeft u kans op aanzienlijke besparingen.

U wilt meer informatie of advies

Human Capital Alert is een van de vier bedrijven van Human Capital Services. Wij hebben experts op het terrein van langdurig verzuim en WIA, WGA, Eigenrisicodragen enz. Zij helpen u graag verder!

Contact met een specialist

Een vrijblijvend gesprek zorgt vaak al direct voor helderheid in de kansen om uw lasten te verlagen.
Neem contact op met onze relatiemanager Sil Wagenaar:

sil.wagenaar@hcscan.nl
(06) 1211 8345

Sil Wagenaar, Relatiemanager

Meer van deze auteur