Beëindig slapend dienstverband vóór januari 2020

Yoeri Weekhout, Business Manager
20 december 2019
347x bekeken

Om volledig aanspraak te maken op de compensatieregeling na een slapend dienstverband, moet de procedure tot beëindiging gestart zijn voor 1 januari. Vanaf die datum gaat de nieuwe compensatieregeling in, die lager wordt dan in 2019. De vergoeding geldt voor dienstverbanden die beëindigd worden na 2 jaar ziekte.

In een recente kamerbrief verheldert minister Koolmees enkele zaken met betrekking op vergoedingen bij ontslag. De compensatieregeling kan door werkgevers gebruikt worden vanaf 1 april 2020, en geldt met vijf jaar terugwerkende kracht. Er kan aanspraak gemaakt worden op de compensatieregeling indien de arbeidsovereenkomst is beëindigd na 1 juli 2015.

In de brief van 13 december wordt duidelijk vermeld dat werkgevers spoedig actie moeten ondernemen om gebruik te kunnen maken van de gehele compensatie:

“Hierbij herhaal ik mijn oproep aan werkgevers om slapende dienstverbanden te beëindigen. Gezien de uitspraak van de Hoge Raad doen werkgevers die te maken hebben met slapende dienstverbanden waarvan het einde van de 104 weken ziekte voor 1 januari 2020 eindigt, er verstandig aan nog voor die datum de procedure tot het beëindigen van het dienstverband te starten, of met hun werknemer tot overeenstemming te komen. De werkgever kan dan nog voor de hogere compensatie in aanmerking komen.”

– Minister Koolmees van Sociale Zaken en Werkgelegenheid

Tijdig de compensatieregeling benutten

Het kan voor werkgevers gaan om flinke bedragen. Zo is de maximumvergoeding voor 2019 gezet op €81.000. De periode van het slapende dienstverband, dus na 104 weken, wordt echter niet vergoed. Wel dienen werkgevers deze dienstverbanden te beëindigen volgens de Hoge Raad.

Des te belangrijker om zo snel mogelijk de benodigde procedures te starten om aanspraak te maken op de compensatieregeling. Hiervoor is documentatie van UWV en de Belastingdienst benodigd. Voor ondersteuning bij het aanvraagproces is Human Capital Scan uw specialist op het gebied van Sociale Zekerheid: neem contact op voor meer informatie.

Yoeri Weekhout, Business Manager

Meer van deze auteur